Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото

11 ученици се класираха за втория тур на кулинарния конкурс “Аз готвя най-добре“

18 април, 2017 Новини


11 ученици от четири професионални гимназии в страната продължават напред в конкурса „Аз готвя най-добре“.

Кои са те: Елеонора Ангелова и Стоян Петров от Професионална гимназия по туризъм „Пейо К. Яворов“ в Добрич, Александър Иванов, Георги Георгиев, Камелия Тодорова, Халиме Кралъ и Костадин Джардов от Професионална гимназия по туризъм ,,Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, Ивета Александрова и Десислава Кирилова от Професионална гимназия по облекло и туризъм „Свети Иван Рилски” – Перник, Пламен Господинов и Ивелина Петкова Иванова от ПГОХ „Райна Княгиня“ – Стара Загора.

До 1 май те ще трябва да подготвят видеоклип от 2-3 минути, в който за представят виждането си на тема „Моят ресторант“. Журито и гласуване в социалните медии (YouTube – канала и фейсбук страницата на ДОМИНО) ще определят тримата победители. Първата награда е едноседмичен курс „Въведение в кулинарното изкуство“ в Кулинарната академия –  Швейцария. Втората награда е двудневно участие в Дните на отворени врати на Швейцарската образователна група в Швейцария, а третата е книга с рецепти и готварска престилка от музея на прочутия шеф Антон Мозиман.

 

 

Конкурсът „Аз готвя най-добре“ е организиран от Кулинарната академия на Швейцарската образователна група, която предоставя наградите и проекта ДОМИНО за дуално образование. Той е насочен към учениците, които учат за готвачи в четирите дуални паралелки по ДОМИНО в професионалните гимназии по туризъм в градовете Добрич, Бургас, Стара Загора и Перник.

В първия тур 30 ученици изпратиха есета, в които разказаха за кулинарните си мечти и избора да се отдадат на тази професия.

Изключително съм впечатлен от мотивацията и силните емоции, които участниците изпитват към кулинарното изкуство. Определено най-важната съставка от рецептата за успех в този бранш – страстта към готвенето, гори в сърцата на тези ученици“, споделя Горан Йорданов, регионален мениджър за Източна Европа на Швейцарската образователна група и член на журито на конкурса. „Есетата, които получихме, са доказателство, че техните автори още от ранна възраст съвсем съзнателно са избрали тази професия и имат не само виждане какво искат да постигнат като професионална кариера, но и как да го направят“, допълва Петя Евтимова, ръководител на ДОМИНО.