Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото

Швейцарски и български депутати посетиха училище по ДОМИНО

19 юни, 2018 Новини


Швейцарски и български депутати посетиха днес Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ в София. Гостите разгледаха Учебния център по диагностика на електрически и конвенционални автомобили, открит наскоро в училището с подкрепата на Министерството на образованието и науката и автомобилния бизнес.

Гимназия „Хенри Форд“ има амбицията да стане първото в България професионално училище, изцяло насочено към дуално образование. В партньорство с швейцарския проект ДОМИНО от 2016 година училището предлага на учениците възможността за „учене чрез работа“ в силно конкурентни и иновативни професии като автомобилна мехатроника и газова техника, а скоро и в електрообзавеждане на електрически превозни средства за градския транспорт.

 

Изпълняван с финансовата подкрепа от правителството на Швейцария по линия на приноса й към разширения ЕС, проектът ДОМИНО се стреми да въведе и разпространи ползата от дуалното образование в България. Досега 1 134 ученици от 32 професионални гимназии в 19 града в страната са се записали за това обучение. На проекта партнират 170 български и чуждестранни компании.

Очаква се скоро Народното събрание да одобри промени в Закона за професионалното образование и обучение, които ще подпомогнат навлизането на модела на дуално образование в цялата страна. Дуалното образование предлага благоприятни възможности за учене и работа на младите българи, които искат да придобият уменията, нужни за добра работа на конкурентния трудов пазар.