Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото

Първите ученици с дуална форма на обучение постъпиха на работа в ЧЕЗ Разпределение

4 октомври, 2018 Новини


Четиринадесет единадесетокласници от Професионалната гимназия по механоелектротехника „Н. Й. Вапцаров”-  София и Професионалната гимназия по механоелектротехника – Плевен започнаха практиката си в ЧЕЗ Разпределение. Това са първите ученици, които участват в дуалната форма на обучение и започват своя трудов стаж в компанията в рамките на проекта ДОМИНО.

В първия си работен ден днес те бяха запознати с правилата за безопасност при работа и получиха своите сертификати за I-ва квалификационна група. Учениците имат трудови договори, като ангажиментът на ЧЕЗ е да провежда практическо обучение с тях всяка седмица, а всеки един от тях да бъде напътстван от наставник, съобщиха от компанията.

ЧЕЗ е една от първите компании в България, които подкрепиха дуалното обучение по професията електротехник в рамките на ДОМИНО. До момента компанията помага в професионалното развитие на учениците от още две паралелки в Професионалната гимназия „Н. Й. Вапцаров“ в София и Професионална гимназия по механоелектротехника в Плевен и на една паралелка в Професионалната гимназия „Мария Кюри“ в Перник. Тази година предстои да започне практиката на десетотокласниците.

Дуалната форма на обучение позволява на учениците едновременно да научат теорията, необходима за тяхната професия в училище и да я приложат на практика. Тя е привлекателна, защото дава възможност на младите хора да получават и допълнително възнаграждение и трудови навици докато се обучават. „Това ги задържа в образователната система по-дълго и предоставя по-добре обучени кадри за бизнеса“, коментира Евгения Накова, директор „Човешки ресурси“ в ЧЕЗ България.