Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото

Заключителна сесия на Форума за дуално образование

1 ноември, 2017 Новини


Осмата и заключителна сесия на Форума за дуално образование ще се състои на 2 ноември (четвъртък) в София. Основната тема на дискусиите e „Осигуряване на устойчивост на дуалното професионално образование в България“.

В заключителната част на сесията ще участват президентът на Конфедерация Швейцария Дорис Лойтхард, която ще е на официално посещение в България, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Форумът действа от 2015 в рамките на проекта ДОМИНО за въвеждане на дуалното образование в България, изпълняван с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Форумът координира усилията на ангажираните и заинтересованите страни в прилагането на дуалната система в българското образование. Организира се съвместно от екипа на проекта и Българо-швейцарската търговска камара. В заседанията участват близо 100 експерти – представители на министерства, браншови и бизнес сдружения, общини и професионални училища, професионални организации и синдикати, както и неправителствени организации от сферата на образованието. С консенсус участниците във Форума взеха редица важни за дуалното образование решения: избор на подходящи професии според нуждите на бизнеса, специални трудови договори за учениците, обновени учебни програми за дуално образование, критерии за включването на фирмите, контрол върху качеството на обучението и др. Форумът представи и конкретни предложения за законодателни промени, регламентиращи основни елементи от въвеждането на дуалното образование и обучение.

Дуално образование по швейцарски модел (учене чрез работа) има вече в почти цялата страна: София, Плевен, Русе, Добрич, Бургас, Ямбол, Сливен, Казанлък, Стара Загора, Пловдив, Перник, Кюстендил, Севлиево, Златица, Варна, Сандански, Троян, Радомир, Панагюрище. През 2015 година ДОМИНО започна с 81 ученици в две гимназии по две професии. Днес над 800 ученици от 32 професионални гимназии се обучават по осем професии, а над 170 водещи български и чуждестранни фирми им осигуряват практика и трудов договор. През май тази година завърши първият в България ДОМИНО випуск – 20 ученици от Професионалната гимназия „Иван Хаджиенов“ – Казанлък. По-голямата част от тях вече имат постоянна работа във фирмите, където бяха обучавани като ученици.

За проекта ДОМИНО:

С общ бюджет от 3,5 милиона швейцарски франка проектът ДОМИНО (Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото) подкрепя реформите в системата на професионалното образование чрез въвеждане на съвременни дуални методи на базата на българските традиции и черпейки опит от Швейцария, която има световно призната система на дуално обучение и едно от най-ниските нива на младежка безработица в света. С всяка учебна година се увеличават часовете за практика на учениците в реална работна среда, като накрая на обучението си те прекарват два дни от седмицата в училище, а в останалите три работят на трудов договор срещу заплащане в предприятията, включени в системата на дуалното образование.

За повече информация за ДОМИНО следете сайта на проекта:
http://dominoproject.bg/

 

За медиите:
Осма заключителна сесия на форума за дуално образование ще се проведе на 2 ноември (четвъртък) от 11,30 часа в зала „Роял“ на хотел София Балкан. Основната тема на дискусиите e „Осигуряване на устойчивост на дуалното професионално образование в България“. Официалното закриване, в което ще участват президентът на Конфедерация Швейцария Дорис Лойтхард, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, ще започне в 15,15 часа.