Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото

Втора национална конференция „Дуалното образование – път на възможностите“

14 юни, 2019 Новини


Дуалното образование (образованието чрез работа), въведено в България по проекта ДОМИНО, ще бъде продължено с финансиране от 24 млн. лв. по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Това обяви министърът на образованието и науката  Красимир Вълчев по време на втората национална конференция за дуално образование.

Втората национална конференция „Дуалното образование – път на възможностите“представи българския модел на дуално образование, създаден по проекта ДОМИНО („Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“) с подкрепата на  швейцарското правителство.

Конференцията бе организирана от ДОМИНО и Министерството на образованието и науката. Посланикът на Швейцария Мюриел Берсе Коен и Иван Иванов, директор на“Централно координационно звено“ Министерски съвет приветстваха участниците.

Над 180 участници – представителите на бизнеса и професионалните гимназии, както и на швейцарски експерти, обсъдиха визията за по-нататъшно развитие на дуалното образование в България.

Големият успех на проекта е, че успя само за четири години да въведе една нова система и привлече в прилагането й българския бизнес. ДОМИНО даде шанс за развитие на много млади хора и им даде надежда за бъдещето им в България”, посочи ръководителят на ДОМИНО Петя Евтимова в презентацията си. Първан Симеонов от социологическа агенция „Галъп Интернешънъл“ представи първите резултати от проучване на тенденциите и нагласите на работодателите към дуалното обучение.

1  600 ученици от 32 професионални гимназии в 19 града в цялата страна се обучават по системата „учене чрез работа“ по проекта ДОМИНО. Те завършват с диплома за средно образование и удостоверение за професионална квалификация за престижни и търсени от бизнеса професии. Партньори по ДОМИНО са 170 български и чуждестранни фирми, които предоставят на учениците практика, обучение от опитни наставници и истинска работа със заплащане по трудов договор. Дуалното образование отваря вратите на младежите от дуалните паралелки към пазара на труда: 70 % от завършилите по ДОМИНО вече работят във фирмата, в която са трупали опит като ученици.

В първия панел бяха обсъждани българският и швейцарският опит в дуалното образование. Виждания и опит споделиха Ерик Сварс от Швейцарски федерален институт за професионално образование и обучение, Васил Радойновски, ръководител на Секретариата на Българо-швейцарска търговска камара, Олег Стоилов, председател на Управителния съвет на Търговско-промишлена палата – Стара Загора и Константин Костадинов, директор на Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев”. Общ бе изводът, че партньорството между бизнеса, училищата, местните власти и държавните институции са ключът към успеха за въвеждането на дуалното образование. Видео от откриването и първия панел.

В панела „Гледните точки на управляващите и бизнеса“ участваха Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, Галин Господинов, председател на Управителния съвет на Браншовата камара по дървообработване и мебелна промишленост, Георги Атанасов, управител на Фесто Производство и Марсел ван дер Хук, изпълнителен директор на АББ България.

От първо лице за личния си  успех говориха Диян Баев, Васил Митев и Красимир Войков, едни от първите възпитаници по ДОМИНО.

Швейцарското ноу-хау в дуалното образование, от което България ползва опит, бе представено от Бен Хютер, директор на професионално училище IDM в гр. Тун, Габриел Болигер, обучител в Обучителен център AZM, Лангентал и Ханспетер Танер, главен швейцарски обучител в ДОМИНО. В тези дискусии участва и Лъчезар Африканов, национален експерт дуално образование.

Вижте видеото от дискусиите в тези два панела.

На конференцията бе представено Практическо ръководство по дуално обучение, изготвено по проекта.