Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото

Български представители на Международния конгрес по професионално образование

7 юни, 2018 Новини


Петя Евтимова, ръководител на проекта ДОМИНО и Емилияна Димитрова, директор на Националната агенция за професионално образование и обучение са българските участници в Третия международен конгрес за професионално образование и обучение, който се провежда от 6 до 8 юни във Винтертур, Швейцария.

Специално обръщение към делегатите отправиха Йохан Шнайдер-Аман – министър на икономиката, образованието и изследванията на Швейцария, Бетси Девос – секретар по образованието на САЩ и Онг Йе Кунг – министър на образованието на Сингапур.

В конгреса участват представители на образованието, политиката и бизнеса от над 80 държави от цял свят. Те имат възможност да се запознаят отблизо с швейцарската образователна система в областта на професионалното образование, както и да обменят идеи и опит за уменията, които са необходими за успешната кариера за младите хора.

“Умения за заетост и кариера“ е мотото на конгреса, чиито дискусии са насочени към личните и кариерните възможности, които предлагат професионалното и дуалното образование. Предишните две издание на конгреса, организирани през 2014 и 2016, бяха насочени към самата система за професионално и дуално образование и обучение.

Непрекъснатите промени и бързата дигитализация в света на труда изправят пред сериозни предизвикателства както бизнеса, така и отделните хора. Професионалното образование и обучение трябва да е в състояние да отговори на тези развития, предлагайки дългосрочни образователни възможности.

Конгресът се опитва да търси отговори на съвременните предизвикателства на адаптирането на професионалното образование и обучение към нуждите на трудовия пазар в бързо променящ се  и дигитализиращ се свят. В дискусиите са засегнати още гъвкавостта на системата на образованието, обучението през целия живот и разработването на учебни програми за професиално и дуално образование.

Вижте повече за конгреса: http://www.vpet-congress.ch/