Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото

Четирима победители в ученическия кулинарен конкурс “Аз готвя най-добре“

23 май, 2017 Новини


Десислава Кирилова от Професионална гимназия по облекло и туризъм “Свети Иван Рилски“ в Перник е победителка в ученическия кулинарен конкурс “Аз готвя най-добре“, организиран от Кулинарната академия на Швейцарската образователна група и проекта ДОМИНО за дуално образование.

Деси ще има уникалния шанс да бъде на едноседмичен курс „Въведение в кулинарното изкуство“ в Кулинарната академия на брега на Женевското езеро в Швейцария. Носителят на втората награда – Костадин Джардов от Професионална гимназия по туризъм  ,,Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, ще  участва в Дните на отворени врати на Швейцарската образователна група в Швейцария. Халиме Кралъ от Бургас и Ивета Александрова от Перник са на трето място и ще получат книга с рецепти и готварска престилка от музея на прочутия швейцарски майстор-готвач Антон Мозиман: клипът на Халиме е трети по точки в гласуването в социалните мрежи, а журито реши да даде и допълнителна трета награда, която отива за Ивета.

Участниците в конкурса трябваше да подготвят есе на тема „Удоволствието да готвиш за другите“, а 11-те допуснати до втория тур показаха своя мечтан ресторант в кратък видеоклип.

 

 

Видяхме голям ентусиазъм във всички участници от четирите гимназии в Бургас, Перник, Добрич и Стара Загора, които обучават готвачи по швейцарски модел в проекта ДОМИНО. Надяваме се след няколко години да ги видим като прочути  шеф-готвачи в мечтания от тях ресторант“, казва Горан  Йорданов, регионален мениджър за Източна Европа на Швейцарската образователна група, която предоставя наградите за конкурса. „За всички 11 финалисти в конкурса предвиждаме един ден безплатно обучение в престижна готварска школа в София, партньор на Кулинарната академия на Швейцария“, допълва Петя Евтимова, ръководител на ДОМИНО.

Наградите на победителите ще бъдат връчени на специална церемония в края на юни. ДОМИНО и Швейцарската образователна група обмислят второ издание на  конкурса “Аз готвя най-добре“ за ученици, избрали професионалното обучение за готвачи по ДОМИНО. Проектът планира конкурси и за ученици от професионалните гимназии по други професии.

 

Вижте тук есетата и видеоклиповете на победителите:
Десислава  Кирилова: есе и клип
Костадин Джардов: есе и клип
Халиме Кралъ: есе и клип
Ивета Александрова: есе и клип