Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото

Учебен център в Професионална гимназия „Хенри Форд“ – София

10 май, 2018 Новини


Учебен център по диагностика на електрически и конвенционални автомобили бе официално открит в Професионална гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ – София от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Учебният център е изграден със съвместните усилия на Гимназия „Хенри Форд“, Министерството на образованието и науката, както и фирмите София Франс Ауто, Порше БГ и БМВ Груп. Центърът е първият по рода си, даващ възможност за изучаване устройството на електроавтомобили и хибриди, както и за диагностика на всички видове автомобили на съвременно технологично ниво. Освен върху високото качество акцентът в обучението в него е поставен  върху все по-широкото навлизане на електрическите превозни средства в транспорта.

Според министъра на образованието и науката Красимир Вълчев откриването на Учебния център е успех не само за професионалната гимназия, но има и символично значение. Центърът олицетворява партньорството между институциите, професионалните училища и бизнеса, а ключовата дума за успеха на професионалното образование е „партньорството“ и присъствието на представители на три министерства и Столична община доказва това, каза министър Вълчев.

Гимназията „Хенри Форд“ е водещо професионално училище в страната, обучаващо специалисти в двете основни направления на икономиката – транспорт и енергетика, както и партньор на проекта ДОМИНО от 2016 година. В момента в дуални паралелки в гимназията 47 ученици се обучават в автомобилна мехатроника, 18 – в електрообзавеждане на електрически превозни средства за градския транспорт, а други 25 – в специалност газова техника.

На откриването министър Вълчев посочи, че дуалното обучение е възможност да се повиши интереса към професионалното обучение, защото „ученето чрез работа“ е много успешен начин да бъдат мотивирани младите хора да придобият съвременни умения, които изисква пазарът на труда. Затова са предвидени законодателни промени в областта на  професионално образование, които имат за цел да улеснят разширяването на дуалното обучение в по-голям брой училища.

Промените вече се публикувани са обществено обсъждане, което ще продължи до 11 юни 2018. Вижте ги тук.