Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото

Успешна първа година за ДОМИНО в Севлиево

6 юли, 2018 Новини


Първата година от навлизането на дуалното образование в Севлиево бе оценена като успешна от ученици, родители, учители. На специална родителска среща в Професионалната гимназия по механоелектротехника, на която присъстваха и учениците, бе обобщена първата година от изпълнението на проекта за обучение чрез работа

През учебната 2017/2018 година 51  ученици от 8-ми и 9-ти клас в Професионалната гимназия по механоелектротехника „Ген. Иван Бъчваров” в Севлиево учиха за машинни техници (специалност „Машини и системи с цифрово-програмно управление“) и за електротехници (специалност „Електрообзавеждане на производството”) чрез швейцарската система „учене чрез работа“. Техни партньори в рамките на проекта ДОМИНО на Българо-швейцарската програма за сътрудничество бяха фирмите „Идеал Стандарт-Видима“, „Хамбергер България“, АББ България и ЕМКА.

„Ние сме убедени в ползата на тази иновативна форма на обучение“, подчерта директорката на училището Ани Андреева, като обясни, че за учениците предстои освен работа в реална работна среда, което води след себе си друг вид опит, но и ще ги направи по-конкурентоспособни, с което по-бързо ще се реализират на пазара на труда след завършването си.

Класният ръководител на едната паралелка Ивелина Колева разказа пред родителите на учениците, обучаващи с в дуалните паралелки, за посещението на производствената площадка на завода за санитарна керамика на „Идеал Стандарт-Видима“, а ученичката Ани Василева от 9 В клас разказа за посещението на нейния клас в завода на АББ България.

Младите хора, които приключиха първата година от своето обучение чрез работа бяха поздравени от представители на фирмите-партньори, получиха благодарност за своето старание, както и пожелания за весела и ползотворна ваканция. Накрая всеки от учениците получи и „заплата“ – по 50 лв. за всеки учебен месец.

 

Снимки: www.sevlievo-online.com