Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото

Първа производствена практика за десетокласниците от Добрич

27 март, 2018 Новини


Десетокласниците от Професионална гимназия по туризъм „Пейо Яворов” в Добрич, които се обучават в дуална паралелка за професията „готвач”, ще имат през април своята първа производствена практика. Те ще имат възможност да работят за великденските празници в престижни ресторанти в черноморския курорт „Албена“. Децата нямат търпение да се запознаят с наставниците си – главни  готвачи, както и да започнат да готвят редом с колегите си.

От началото на юли учениците ще имат още пет дни дена производствена практика, а  9 юли ще бъдат назначени на работа по трудов договор срещу заплащане.

От тази учебна година двадесет и двамата десетокласници, които от 2016 учат в паралелка за готвачи, имат занимания в кухня,за да придобият начални и основни практически умения за готвене. Всеки ден, когато учениците имат практика, се превръща в кулинарен празник: споделят си рецепти и видео клипове за готвене, обсъждат и приготвят най-интересната, разказват преподавателите им. Наскоро учениците получиха по проекта ДОМИНО униформи за своята професионална подготовка, на които много се зарадваха, както ще видите от това видео.

Професионалната гимназия по туризъм в Добрич е едно от трите пилотни училища в страната за дуално обучение в тази професия в рамките на ДОМИНО.

Освен десетокласниците по дуалната система за готвачи в ПГТ „Пейо Яворов” се обучават и още 25 ученика в 9-ти клас. От новата учебна година Гимназията ще приеме ученици в осми клас по професия „Кетъринг”- дуално обучение.