Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото

Президентът на Швейцария Дорис Лойтхард: ДОМИНО е истинска история на успеха

2 ноември, 2017 Новини


ДОМИНО е вече истинска история на успеха – така президентът на Швейцария Дорис Лойтхард определи българо-швейцарския проект за навлизане на дуалното образование в България на осмото, последно заседание на Форума за дуално образование. Форумът действа от септември 2015 в рамките на проекта ДОМИНО, изпълняван с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Президентът Лойтхард, която бе на официално посещение в София на 2 ноември, вицепремиерът Томислав Дончев, посланикът на Швейцария Денис Кнобел и заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова участваха в заключителната част на Форума.

Дуалната система в образованието се е доказала като успешна в Швейцария и швейцарските младежи са част от този успех, изтъкна президентът Лойтхард. Над 75 процента от младите швейцарци се насочват към професионално образование, като университетското образование не затваря врати за тях. България по думите й трябва да намери своя път към дуалното обучение, но партньорството между бизнеса, училищата, синдикатите, местните власти, НПО-секторът и другите заинтересовани вече е част от успеха. Президентът Лойтхард потвърди швейцарската подкрепа за навлизането на дуалното образование в България.

Ако България трябва да има приоритет, то това е образованието, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Той благодари, че Швейцария не само инвестира средства в съвместния проект за дуално образование, но и предава опита си.  Като успех на проекта вицепремиерът посочи ангажираността на бизнеса към навлизането на дуалното образование. „ДОМИНО стартира като проект, трябва да се превърне в държавна политика“, изтъкна вицепремиерът Дончев.

Качествените резултати в образованието идват с партньорство, посочи заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. По думите й ДОМИНО е изключително успешен: по план трябваше да обхване 15 професиални гимназии, но след първите две години на петгодишния проект те са вече 32.

Основната тема на дискусиите на последното заседание на Форума бe „Осигуряване на устойчивост на дуалното професионално образование в България“.Форумът излезе с три конкретни предложения за устойчивост на ДОМИНО: звено в Дирекция „Професионално образование и обучение“ в МОН да поеме дейността по навлизане на дуалното образование в България; Националната координационна група да стане постоянно действаща; създаване на мрежа на местно и национално ниво за координация и обмяна на опит по въпросите на професионалното образование с акцент дуалното образование.

Преди закриването на Форума ученици от дуални паралелки в Перник и Казанлък, представители на бизнеса и институциите имаха неформална среща с президента на Швейцария Дорис Лойтхард, вицепремиера Томислав Дончев и заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова.

За няколко ученика от Професионална гимназия по облекло и туризъм „Свети Иван Рилски” – гр. Перник 2 ноември ще  остане незабравим ден: те участваха в готвенето на официалния обед за президентите на Швейцария и България Дорис Лойтхард и Румен Радев и получиха специални поздравления от тях.

За проекта ДОМИНО:

С общ бюджет от 3,5 милиона швейцарски франка проектът ДОМИНО (Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото) подкрепя реформите в системата на професионалното образование чрез въвеждане на съвременни дуални методи на базата на българските традиции и черпейки опит от Швейцария, която има световно призната система на дуално обучение и едно от най-ниските нива на младежка безработица в света. С всяка учебна година се увеличават часовете за практика на учениците в реална работна среда, като накрая на обучението си те прекарват два дни от седмицата в училище, а в останалите три работят на трудов договор срещу заплащане в предприятията, включени в системата на дуалното образование.

Дуално образование по швейцарски модел (учене чрез работа) има вече в почти цялата страна: София, Плевен, Русе, Добрич, Бургас, Ямбол, Сливен, Казанлък, Стара Загора, Пловдив, Перник, Кюстендил, Севлиево, Златица, Варна, Сандански, Троян, Радомир, Панагюрище. През 2015 година ДОМИНО започна с 81 ученици в две гимназии по две професии. Днес над 800 ученици от 32 професионални гимназии се обучават по осем професии, а над 170 водещи български и чуждестранни фирми им осигуряват практика и трудов договор. През май тази година завърши първият в България ДОМИНО випуск – 20 ученици от Професионалната гимназия „Иван Хаджиенов“ – Казанлък. По-голямата част от тях вече имат постоянна работа във фирмите, където бяха обучавани като ученици.