Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото

Нов прием на ученици в Гимназията по механоелектротехника в Плевен

12 юни, 2017 В медиите


През новата учебна година в Професионалната гимназия по механоелектротехника в Плевен за дуална форма на обучение ще бъдат приети 52 ученици след завършен 7 и 8 клас. Това съобщи на пресконференция в Плевен директорът на Професионалната гимназия по механоелектротехника (ПГМЕТ) – Плевен Росен Хаджиев.

Професионалната гимназия по механоелектротехника в Плевен е първото училище в Северна България, което започна прилагането на дуалното обучение в образованието. Обучението започна през миналата година в рамките на проекта ДОМИНО.

По дуалното обучение учениците в паралелките от 11-ти и 12-ти клас, които редовно са стартирали в тази форма на обучение, ще ходят на работа три дни и ще получават 90 процента от основното трудово възнаграждение за работата, която са извършили. В 9-ти и 10-ти клас учениците ще получават стипендия в размер от 50 лева месечно, която не е свързана с останалите възможни стипендии и е с цел да стимулира именно тази форма на обучение, посочи Полина Златарска – експерт по връзките с бизнеса в ДОМИНО.

В момента партньори на проекта са три фирми, като се очаква през новата учебна година да се включат още няколко плевенски фирми.

В пресконференцията участваха Албена Тотева – началник на РУО – Плевен, Росен Хаджиев – директор на ПГМЕТ , Петя Евтимова – ръководител на дейностите по проект „Домино“ – представител на МОН, Полина Златарска – връзки с бизнеса по проекта ДОМИНО, представител на МОН, Цветанка Манолова – заместващ заместник-директор по учебната дейност в ПГМЕТ – Плевен, инж. Ирина Людиева – преподавател по професионална подготовка в ПГМЕТ и координатор на дейностите по ДОМИНО в гимназията, Мариета Елефтериу – председател на Обществения съвет в ПГМЕТ, Илиян Якимов – ученик в ПГМЕТ, специалност „Електрообзавеждане на производството“, дуална форма на образование.

 

Вижте тук пълен запис на пресконференцията