Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото

Незабравима ДОМИНО-кулинарна вечер

8 май, 2019 Новини


Четири талантливи момичета, които учат за готвачи в дуални паралелки по проект ДОМИНО, и шеф-инструктор Виктор Жечев сътвориха едно незабравимо преживяване тази вечер в ресторант „Таланти“.

Те приготвиха четиристепенно швейцарско меню в специална тематична  официална вечеря „Кухнята на Швейцария“ и впечатлиха посланичката на Швейцария г-жа Мюриел Берсе Коен, министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и заместник-министър Таня Михайлова, представители на Централното координационно звено към Министерски съвет и други официални гости.

Четирите – Елеонора Ангелова и Тенжел Абилова от Професионална гимназия по туризъм „П. К. Яворов” – Добрич, Нефисе Ахмед от Професионална гимназия по туризъм „Проф. Д-р Асен Златаров” – Бургас и Илияна Илиева от Професионална гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня” – Стара Загора са победителки в кулинарния конкурс „Аз готвя най-добре“, организиран през 2018 от проекта ДОМИНО и HRC Кулинарна академия. Като награда от конкурса Ели, Танжел и Нафисе преминаха в средата на април специализиран готварски курс в HRC Академията, докато Илияна трупаше опит по това време на специализация в чужбина.

Кулинарната вечер в „Таланти“ бе завършек на конкурса и прекрасен повод четирите млади ДОМИНО таланти да покажат умения на най-високо ниво, готвейки за официална вечеря. Направлявани от шеф Жечев и с помощта на негови студенти, те приготвиха салата „Кесалат“ с швейцарски  сирена; маринована пъстърва със сметана копър сос, червен лук-туршия и поширано яйце; телешко „Цюрих Гешнецелтес“ с гъби бяло вино, хрян и картофени рьощи, а за десерт интересен прочит на прочутата торта „Шварцвалд“. Швейцарското меню на тази вечер бе част програмата на ресторант „Таланти“ в Sofia Restaurant Week (7-12 май).

Надникнете в кухнята:

Фото галерия: ДОМИНО /Христо Владев

Гостите на вечерта бяха наистина впечатлени от уменията на младите кулинарни таланти от проекта ДОМИНО. Посланичката на Швейцария г-жа Мюриел Берсе Коен и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев специално поздравиха младите-готвачи и им пожелаха нови успехи.

От HRC Кулинарна академия връчиха на четирите момичета специални готварски ножове и униформи.

От  проекта ДОМИНО им желаем още много кулинарни успехи.
Вярваме в тях!

 

За проекта ДОМИНО

Проектът ДОМИНО („Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“) подпомага навлизането на дуалното образование в България. Изпълнява се с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. 1600 ученици в 32 училища в цялата страна се обучават по системата „учене чрез работа“ в 12 професии, включително и за готвачи. 170 водещи български и чуждестранни фирми са партньори в проекта, осигурявайки на учениците практика за добиване на конкретни професионални умения и реална работа срещу заплащане. Повече на: http://dominoproject.bg/

 

 За HRC Кулинарна Академия

Обучението в Кулинарна академия HRC гарантира успешна кариера в кулинарната индустрия и ресторантьорството.  Академията –водещо професионално училище по ресторантьорство в региона, предлага обучения, провеждани от екип опитни чуждестранни и български преподаватели. Училището организира платени стажове в най-добрите хотели и ресторанти в Европа и САЩ, и предоставя чудесни възможности за кариерно развитие в ресторантьорството по целия свят. Дипломите на HRC Академията са признати от ACF – Американската кулинарна федерация, което я прави едно от трите училища в Европа с подобна акредитация.  Повече на: https://www.hrcacademy.com/