Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото

Първа национална конференция за дуалното образование

22 ноември, 2017 Новини


Първа по рода си национална конференция „Дуалното образование – път на възможностите“ очерта визията за развитие на дуалното обучение в България през следващите години.

Конференцията бе организирана на 22 ноември 2017 в София от Министерството на образованието и науката и българо-швейцарския проект ДОМИНО за навлизането на дуалното образование в България в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България.  Това бе българското събитие на най-високо ниво в рамките на Европейската седмица на професионалните умения – 2017.

Тези народи, които са успели да променят съдбата си, са изградили силно образование и силни институции и затова оттук нататък не може да има правителство, което да има друг първи приоритет, освен образованието, заяви вицепремиерът Томислав Дончев на откриването.  Дуалното обучение имаме шанса да възвърнем част от доверието към професионалното образование, посочи министърът на образованието Красимир Вълчев. С приветствия към конференцията се обърнаха посланикът Швейцария Денис Кнобел, както и от Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в София. Българският еврокомисар Мария Габриел отправи специално видеопослание към участниците в конференцията. На откриването на форума присъстваха посланиците на Австрия и Германия Роланд Хаузер и Херберт Салбер.

В първата част на конференцията бяха представени визията на българското Министерство на образованието и науката за дуалното образованиеь както и добрите практики на трите проекта с обща цел за дуално образование, изпълнявани в момента в България: българо-швейцарския проект ДОМИНО, както и проектите на Стопанска камара на Австрия в България и Германо-българската индустриално-търговска камара. Двама младежи, които се обучават по дуалната система по швейцарския модел „учене чрез работа“, споделиха впечатленията си от обучението. Вижте тук видео от тази част на конференцията.

Хората от практиката, ангажирани с навлизането на дуалното образование – учители, наставници, експерти, бизнес, имат възможност да представят в още в първия панел своята гледна точка и да обсъждат новаторски идеи. Вижте видеото от Панел 1.

 

 

Вторият панел на конференцията бе посветен на гледните точки на управляващите и бизнеса. Свои виждания споделиха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и заместник-министърът на икономиката Емил Караниколов, като и изпълнителните директори на водещи чуждестранни и български фирми-партньори по навлизането на дуалното образование в България. Вижте видеото от този панел.

В Панел 3 бе дадена думата на изследователите, които говориха за ролята на професионалното ориентиране и дуалното обучение. Знания и опит споделиха представители на Швейцария и Словакия. Вижте видеото от този панел.

В дискусиите участваха хората, взимащи решения и изпълняващи политики, представители на водещи български и чуждестранни фирми, учители, експерти по професионално и дуално образование, браншови организации, синдикати и неправителствени организации. През последните години се наблюдава бързо навлизане на дуалното образование в България, само в рамките на ДОМИНО по системата „учене чрез работа“ в 32 училища в цялата страна се обучават над 800 ученика, които трупат трудов опит в над 170 водещи български и чуждестранни фирми.

Вижте пълния видеозапис от Конференцията:

 

За проекта ДОМИНО:

С общ бюджет от 3,5 милиона швейцарски франка проектът ДОМИНО (Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото) подкрепя реформите в системата на професионалното образование чрез въвеждане на съвременни дуални методи на базата на българските традиции и черпейки опит от Швейцария, която има световно призната система на дуално обучение и едно от най-ниските нива на младежка безработица в света. С всяка учебна година се увеличават часовете за практика на учениците в реална работна среда, като накрая на обучението си те прекарват два дни от седмицата в училище, а в останалите три работят на трудов договор срещу заплащане в предприятията, включени в системата на дуалното образование.