Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото

Как учениците откриват първите бизнес възможности

9 февруари, 2018 В медиите


Младежи от пернишката гимназия по туризъм мислят в перспектива – след като напреднат достатъчно, планират да започнат собствен бизнес. В същото време в надпреварата за нови кадри някои работодатели разчитат на наскоро въведената в България система за дуално обучение, се казва в репортаж на Investor.bg за навлизането на дуалното образование в България.

„Много са ползите за една фирма, когато идват млади хора на обучение“, казва Илиас Сахинидис, оперативен директор на София Хотел Балкан. Там и в други софийски хотели и ресторанти идват на практика ученици от пернишката Професионална гимназия по облекло и туризъм „Св. Иван Рилски“.

За разлика от досегашните практики на професионалните гимназии при дуалната форма учениците в 11 и 12 клас прекарват значително повече време в компаниите – по три дни седмично, по модела на страни като Австрия, Германия и Швейцария.

За България новото в тази форма е фиксираното със закон заплащане за учениците – 90% от минималната заплата. За да бъдат стимулирани компаниите да въведат дуалното образование, през 2015 г. започна изпълнението на проекта  ДОМИНО, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество с 3,5 млн. швейцарски франка. В проекта вече участват 32 техникума в 19 града, както и над 170 фирми.

„Със сигурност ще научат много при нас за тайните на туристическия бизнес“, отбелязва Сахинидис.

В кухнята на хотела ученици от паралелката по готварство се обучават при главния готвач Николай Гарчев. Дуалното обучение върви там вече втора година. „Целта на тази форма е да събуди интерес в младежите от професионалните училища, независимо в каква паралелка са, за да са сигурни, че са избрали професията на своя живот“, казва той.

Вижте тук целия репортаж и галерията снимки