
Сръчно и бързо, като истински майстор-готвач от престижен ресторант момиче прави ястие с пиле по нелекото изискване да е вкусно, здравословно и красиво. Трябва да се справи за час и половина, което е изпитание за истински професионалисти. Танжел Абилова от Професионалната гимназия по туризъм „П.К. Яворов“ в Добрич се справя блестящо. И така спечели наскоро второто място в конкурс за млади кулинарни таланти за ученици, които учат за готвачи от Перник, Добрич, Стара Загора и Бургас. Така започва статия за проекта ДОМИНО, публикувана в Дневник на 14 юли.
Макар за първи път да готви в професионална кухня, тя е направила своя избор – ще бъде готвач. И е горда с този избор. Както и победителката в конкурса, съученичката й Елеонора Ангелова. Танжел мечтае да има свой ресторант, в който да работи с майка си. Тя е една от над 1 100 ученици от цялата страна, които учат в дуални паралелки по осем професии, създадени по българо-швейцарския проект ДОМИНО. Дуално, защото учениците учат „две в едно“: учат чрез работа. В последните класове на гимназията, които предстоят за Танжел, Елеонора и другите, децата учат и работят във фирми срещу заплащане по трудов договор. Така фирмите влагат в бъдещите си кадри отрано, отделили са време и хора да ги учат намясто в предприятията. А учениците знаят: уменията им се ценят на трудовия пазар. Дипломата от такива паралелки не затварят вратата към университета. Напротив, дават предимство: трудови умения, добити в практиката. И то по престижни, търсени професии.
Вижте пълния текст на статията