Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото

Да видиш как готвят в Швейцария

13 август, 2018 Новини


Десислава Кирилова от Професионалната гимназия по облекло и туризъм “Свети Иван Рилски“ в Перник имаше уникалния шанс да бъде на едноседмичен курс „Въведение в кулинарното изкуство“ в Кулинарната академия на брега на Женевското езеро в Швейцария през юли тази година! Това бе заслужената награда на Деси, която бе победителка в първото издание на ученическия кулинарен конкурс “Аз готвя най-добре“, организиран през 2017 година от Кулинарната академия на Швейцарската образователна група и проекта ДОМИНО за дуално образование.

„Това беше едно вълнуващо приключение, което остави страхотни спомени у мен. Още с отиването и прекрачването на прага се почувствах сякаш у дома си. Обстановката беше изключително уютна, а хората учтиви и усмихнати. При самото запознанство с хора от десет различни държави установих, че има много неща, които ме вълнуват и които искам да ги попитам“, разказа Деси. „Научих много за културата, традициите и ежедневието им, а заедно всички ние оставихме спомен у хората там“.

След обучението в курса през деня участниците са имали всяка вечер  и други занимания –  пеене, гледане на филм или разходка до брега на Женевското езеро. Един цял ден е посветен на дълга разходка – от сутринта чак до вечерта. „Отидохме в Cailler Chocolate Museum, където се потопихме в изцяло нов свят изпълнен с шоколад. След това посетихме Cheese Factory, а за финал отидохме до прочутия замък Шийон, в който имаше забележителни стенописи, изящни картини и много красива обстановка“, споделя Деси.

Незабравими за нея и за другите курсисти ще останат спомените от срещата с прочутия шеф-готвач Антон Мозиман. „Разгледахме колекцията му в музея, посветен на него и научихме историята на неговото вълшебно творчество в кухнята. Научих много от един истински майстор в кухнята, който остана приятно изненадан от всички ни“, разказва Деси.

Тази седмица в Швейцария ще остане едно „несравнимо и незабравимо преживяване“, както самата тя го определя. „Това бе един невероятен шанс за всеки един от нас, защото имахме възможността да почерпим от опита на най-добрите!“, сподели тя в заключение.

От проекта ДОМИНО се радваме за това, което Деси е научила от това пътуване и й желаем много успехи в бъдеще!